Réber kiállítás

Réber László (1920-2001) Munkácsy-díjas grafikusművész születésének 100. évfordulója alkalmából, Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel a művész irodalmi illusztrációból nyílik kiállítás vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Hirdetés

 

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.
Réber minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint két nemzedéktársa: Örkény István (1912-1979) és Kurt Vonnegut (1922-2007), akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.
Az Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! című tárlat középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat mutatnak be.
Az illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből érkezik a kiállításra, más részük Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményein vagy fotómásolaton jelenik meg.
A kiállítás látványtervezési és művészeti kivitelezési munkáit Babos Bertalan Zsili készítette, a kiállítás kurátora Révész Emese művészettörténész. A tárlat a Budavári Önkormányzat szervezésében valósul meg.

Hozzászólások

[Fancy_Facebook_Comments]

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .