Magyar-román távgyógyászati együttműködés mentette meg egy baba életét

Megosztom

Sabau Mirela várandós kismama nagyváradi szülész orvosa javaslatára jelentkezett a Magyarországról működtetett Magzatmentő telemedicinális programba.

A koronavírus járvány miatt a kismama és gondozó orvosa találkozóit korlátozni kellett, ezért a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott magyar, távgyógyászati szolgáltatást vették igénybe. A Magzatmentő program keretében egy uniós jogszabályoknak megfelelő NST-CTG vizsgálóeszközt biztosítanak a várandósnak, amellyel naponta vizsgálható a babák méhen belüli állapota szakorvos távfelügyeletével, a kismama otthonában.
A Magzatmentő orvosközpontjában vasárnap észlelték a magzat oxigénhiányos állapotát és riasztották a kismamát és kezelőorvosát – tájékoztatott Prof. Dr. Török Miklós, az orvosközpont vezetője. A riasztást követően Dr. Suciu Viorel doktor császármetszéssel segítette a világra a kis Stefan Victort. A baba és a mama is jó egészségnek örvend!
A méhen belüli magzati veszélyállapotoknak az esetek többségében nincs érzékelhető jele sem a kismama, sem környezete számára. A Magzatmentő program tele-cardiotocográfiás szolgáltatása ezeknek a veszélyállapotoknak az időben történő felismerését segíti, amit a mai napig több mint 3000 várandós vett igénybe. Magzati halálozás ebben a csoportban nem történt és 13 baba életét sikerült megmenteni, két esetben az édesanya életét is.

https://www.facebook.com/babylifecare/

(OTS)


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .